Manicomio
Psihoterapii

Trebuie să fii nebun ca să faci psihoterapie?

Pe scurt, nu, nu trebuie să fii nebun ca să faci terapie! Oamenii care apelează la psihoterapie sunt persoane cât se poate de normale, ca mine și ca tine, adesea cu capacități intelectuale peste media pe țară.

Am scris mai demult un articol pe acest subiect, despre cine sunt cei care apelează la psihoterapie. Citind acel articol putem înțelege că la terapie apelează o gamă foarte vastă de persoane, de la persoane având o patologie psihiatrică până la persoane care nu au nici urmă de vreo patologie psihiatrică.

Ca să fiu și mai bine înțeles, la psihoterapie apelăm inclusiv noi, psihoterapeuții sau psihiatrii!

Manicomio
Pictură de Francisco de Goya – La casa de locos (Casa de nebuni sau Azilul)

Psiho terapie sau consiliere?

Nu îmi place cum sună cuvântul psihoterapie! Eu personal aș prefera ca denumirea profesiei mele să fie schimbată din psihoterapie în consiliere.

De ce? Pentru că dacă ne uităm în DEX, vom observa faptul că psiho vine de la psihic, iar terapia este o metodă folosită pentru a vindeca o boală. Deci, psihic+terapie nu sună chiar bine.. Nu e de mirare că oamenilor le este frică să apeleze la psiholog/psihoterapeut deoarece cred că acest lucru ar însemna să recunoască că sunt nebuni.

În schimb, consilierea presupune o relație de la egal la egal, unde eu ca specialist în acest domeniu am anumite cunoștințe pe care le pun la dispoziția consiliatului astfel încât acesta, ca urmare a discuțiilor avute, să își îmbunătățească viața.

Așadar, psihoterapeuții nu tratează cu adevărat vreo boală (nu sunt medici), ci îl ajută pe om ca să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu el, de ce se întâmplă în viața lui ceea ce se întâmplă și ce poate face pentru a ieși din impasul în care se află.

Și, așa cum spuneam mai sus, fiecare dintre noi putem să ne aflăm la un moment dat într-un impas din care ne este greu să ieșim singuri! În astfel de momente este de folos să apelăm la un psiholog. Putem face ședințe față-în-față, la cabinet, dar putem apela și la un psiholog online, caz în care nu mai contează unde ne aflăm fizic, nici noi, nici terapeutul. Totul este ca să vrem!

Video recomandat: Nu este nicio ruşine să avem grijă de sănătatea noastră mintală!
Carte recomandată: Ce este nebunia?

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *