Dezvoltare spirituală,  Psihologie generală

Viața nu se adaptează la noi – este treaba noastră să ne adaptăm la viață

Una dintre dificultățile cu care mă lupt este, paradoxal, acceptarea a ceea ce este. Uneori aș vrea ca viața să fie altfel, ca oamenii să fie altfel, să trăim într-o lume mai bună. Dar.. este ceea ce este!

Încerc să nu uit că o parte a frumuseții vieții este tocmai diversitatea. Fiecare copac, frunză, animal, fulg de zăpadă, totul e diferit. Avem câteva lucruri în comun, dar diferențele și diversitatea sunt cele care ne fac viața mai bogată.

Este important ca să decidem să trăim într-o stare de liniște interioară, indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru.

Este important ca să găsim frumusețea, să găsim ceva pentru care să fim recunoscători, ceva de apreciat și apoi, în timp, să ne rezolvăm problemele.

Indiferent de problemele cu care ne confruntăm, este benefic ca să învățăm să îmbrățișăm convingerea că lucrurile în viață se întâmplă întotdeauna pentru noi și nu nouă.

A crede că lucrurile se întâmplă pentru noi presupune credința că orice s-ar întâmpla, este ceva bun în fiecare lucru. Chiar dacă suferim, avem spre exemplu ceva de învățat din suferința noastră și avem măcar un oarecare control în viața noastră.

A crede că lucrurile se întâmplă nouă presupune credința că oamenii/soarta/Dumnezeu ne vor/vrea răul, vor/vrea ca să suferim. Că nu avem niciun control în viața noastră și că suferința noastră nu are niciun sens. Ceea ce, sigur, este o perspectivă cam.. depresivă.

Cel care are un de ce pentru care să trăiască, va găsi soluții pentru cum.

Friedrich Nietzsche

Este responsabilitatea noastră să găsim binele și, de obicei, putem face asta.

Așteptările noastre sunt cele care distrug fericirea, fie că este vorba despre relațiile noastre amoroase, relațiile cu copiii noștri sau locul nostru de muncă.

Suntem dezamăgiți! Dar.. cine ne-a pus ca să ne amăgim?!

Așteptările sunt motivul pentru care atât de mulți oameni sunt atât de nefericiți astăzi, chiar și într-o lume cu atât de multă abundență.

De asemenea, avem atât de multă intoleranță, pentru că ne așteptăm ca fiecare să fie, să gândească, să se comporte așa cum ne dorim noi.

Cum putem depăși acest lucru?

Înlocuind așteptările cu recunoștința toată viața noastră se va schimba.

Dacă întrebăm pe cineva „Cum a fost ziua ta astăzi?”, cel mai probabil ne va răspunde în unul dintre modurile de mai jos.

  • A fost foarte bine!” De ce? Pentru că ziua a decurs așa cum se aștepta interlocutorul nostru.
  • A fost incredibilă! Una dintre cele mai bune zile din viața mea!” Lucrurile au mers mai bine decât se aștepta.
  • A fost o zi îngrozitoare!” Ai ghicit, lucrurile nu au decurs așa cum spera sau se aștepta interlocutorul nostru.

Toate aceste trei răspunsuri sunt bazate pe așteptări. Dacă persiști în aceste tipare, viața ta va fi un roller coaster emoțional, complet controlat de lumea exterioară.

Care este soluția? Găsește o modalitate de a aprecia ceea ce îți oferă viața. Asta nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu orice îți vine în cale.

Dacă nu-ți place cum sunt lucrurile, apreciază ceea ce ai și găsește o modalitate de a folosi ceea ce ai pentru a crea ceva mai bun.

Acest lucru presupune să credem ceva foarte simplu: că orice se întâmplă, inclusiv cele mai dificile provocări și probleme, este menit să servească unui scop pozitiv superior.

Este responsabilitatea noastră să identificăm acest scop final și să îl atingem.

Viața nu se va adapta la noi! Este responsabilitatea noastră să ne adaptăm la viață!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *