Emoționalitatea umană și tulburările ei
Fiecare dintre noi experimentăm zi de zi emoții de diverse tipuri și intensități. Dacă ar fi să aplicăm un chestionar, am putea cu ușurință descoperi că mare parte dintre noi în general experimentăm emoții de intensitate medie.
Cu alte cuvinte, dacă vă invit să-mi spuneți, pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă intensitate minimă iar 10 înseamnă intensitate maximă, cum au fost emoțiile voastre astăzi, cel mai probabil îmi veți spune că au fost între 4 și 6. Este firesc să fie așa. Nu suntem nici extrem de fericiți, dar nici extrem de nefericiți. Momentele cu emoții intense sunt destul de rare. Vorba aceea, nu câștigăm zilnic la loterie!
Tulburarea depresivă
Pe parcursul vieții noastre se poate întâmpla să ne trezim având o stare emoțională modificată. Una dintre cele cele mai des întâlnite alterări ale stării noastre emoționale este depresia. Caz în care, capacitatea noastră de a ne bucura de viață este undeva pe la intensitatea 2-3, timp de saptămâni, luni sau uneori chiar ani.
Cu alte cuvinte, în cazul depresiei, pentru o perioadă semnificativă de timp, se instalează tristețea, ca emoție dominantă a vieții noastre. Apoi, adesea cu ajutor de specialitate, ne revenim și experimentăm din nou emoții de intensitate medie.
Tulburarea bipolară
O altă tulburare de reglare a emoțiilor este cea bipolară. În acest caz avem perioade de săptămâni sau luni în care suntem super entuziasmați de tot, dar apoi urmează o altă perioadă de săptămâni sau luni de tristețe profundă, cele două stări alternând între ele.
Tulburarea borderline
În cazul tulburării borderline, în mare se întâmplă ceea ce se întâmplă și în tulburarea bipolară, doar că în perioade mult mai scurte de timp și cu mai multe stări, nu doar cu bucuria și tristețea. Pacientul poate fi extrem de fericit și încrezător la un moment dat, însă fără să se fi întâmplat ceva deosebit în viața sa, în scurt timp ar putea fi extrem de abătut, iar apoi ar putea fi din nou super fericit, furios sau anxios, și toate astea în aceeași zi. În acest caz emoțiile de zi cu zi sunt extreme, atingând pragul 2 și 9 în intervale scurte de timp.
Comportamentele variază și ele în funcție de emoție. Atunci când se manifestă latura anxioasă/furioasă/maniacală există o impulsivitate interpersonală crescută, iar atunci când toate bărcile se îneacă, deodată pacientul se izolează, ajungând să se gândească la suicid sau chiar să încerce să își facă rău.
Toate aceste stări pot fi greu de suportat, indiferent despre care dintre tulburări vorbim, și adesea este nevoie de ajutor de specialitate pentru a putea să fim „banali” din nou, pentru a putea fi din nou ca toți ceilalți.
Partea bună este că ajutorul de specialitate este disponibil. Psihoterapia este recomandată în toate aceste situații, indiferent dacă alegeți și o abordare psihiatrică sau nu. Îmbunătățirile pe termen lung pot fi obținute mai degrabă prin psihoterapie decât prin medicație, deși uneori medicația este și ea necesară și rezultate bune se obțin prin combinarea tratamentului farmacologic cu psihoterapia.
Dacă experimentați oricare dintre aceste tulburări, este important să știți că nu este nevoie să luptați singuri. Apelați la ajutor de specialitate acum! Schimbarea este posibilă!
