Psihoterapie anxietate
Chestiunile legate de anxietate sunt problematica cu care vin cei mai mulți oameni la psihoterapie. Anxietatea a experimentat-o aproape fiecare dintre noi măcar o dată în viață. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că 1 din 13 persoane suferă de anxietate la nivel global.
În America, 40 de milioane de oameni cu vârsta de +18 ani experimentează tulburare anxioasă. Anxietatea apare datorită unu set complex de factori de risc, inclusiv genetice, de chimie a creierului, de personalitate și datorită anumitor evenimente de viață (ADAA).
Din punctul meu de vedere anxietatea nu este o boală. Prin urmare, nu ar trebui tratată cu medicamente. Decât eventual după ce am încercat la modul serios să facem psihoterapie, iar acest demers a eșuat. Experiența mea este că psihoterapia pentru anxietate nu are cum să eșueze dacă clientul/pacientul este motivat să lucreze și a ales terapeutul potrivit.
Este important să facem diferența între anxietatea de zi cu zi și tulburarea anxioasă. Uneori este dificil să facem singuri diferența și cel mai bine este să apelăm la un psiholog pentru a ne ajuta să înțelegem dacă ceea ce experimentăm este anxietate sau nu.
Anxietatea presupune adesea temeri care nu sunt neapărat îndreptățite. Spre exemplu, uneori ajungem să ne fie teamă că vom înnebuni sau că vom muri. Niciunul dintre aceste lucruri nu se poate întâmpla datorită anxietăți.
De la anxietate nu se poate înnebuni, nici muri!
Mulți oameni îmi spun că au impresia că au vreo boală pe care medicii nu reușesc să o găsească sau trateze. Dacă am consultat mai mulți medici care ne-au spus că nu avem nimic, atunci probabil că suntem OK. Ceea ce avem este anxietate de sănătate sau, în limbaj clinic, ipohondrie. Cu cât crește anxietatea, cu atât cresc și șansele să ajungem să experimentăm anxietatea generalizată.
Anxietatea generalizată nu este deloc plăcută, dar până și ea poate fi depășită. Recomandarea mea este ca înainte de a apela la medicația psihiatrică să faceți câteva ședințe de psihoterapie. În cazul absolut tuturor oamenilor cu care am făcut psihoterapie pentru anxietate, după procesul terapeutic, în cel mai rău caz anxietatea lor a scăzut semnificativ. Iar în majoritatea cazurilor, anxietatea a dispărut cu totul. Nu îmi place să mă laud dar, până la urmă lauda nici nu este despre mine, ci despre psihoterapie. Cred că marea majoritate dintre psihoterapeuți ar putea face această afirmație fără să mintă.
Psihoterapia în anxietate chiar poate face minuni! Statisticile arată că marea majoritate a celor care apelelează la psiholog pentru anxietate reușesc să se elibereze de neplăcerile pe care anxietatea le aduce.
Psihoterapie anxietate online
Poate că știți deja că odată cu dezvoltarea tehnologiei este posibil să facem psihoterapie indiferent unde am fi. Chiar și pe Lună de am fi, dacă avem internet, putem găsi un psiholog online. Nici măcar nu mai este necesar să ieșim din casă pentru a începe schimbarea.
Vă recomand așadar să nu vă lăsați păgubași și să încercați psihoterapia. Dacă doriți să faceți psihoterapie online, vă stau la dispoziție. La momentul redactării acestui articol eu lucrez doar online, dar sunt mulți terapeuți cu care puteți lucra și față în față. Totul este să doriți acest lucru și să perseverați!
Vă doresc mult succes!