Poveşti terapeutice

Becul – Poveste terapeutică

Un tânăr oarecare lucra la o fabrică. Mentorul său, un technician cu multă experiență, l-a învățat să vorbească mai puțin, să facă mai multe și să nu se oprească niciodată din a-și dezvolta abilitățile în fiecare aspect al funcționării fabricii.

Zece ani mai târziu, bătrânul s-a retras, iar tânărul a devenit el însuși tehnician. El a continuat să-și facă munca cu aceeași dăruire și sârguință pe care le-a învățat de la mentorul său.

Howard R. Hollem, Public domain, via Wikimedia Commons
Howard R. Hollem, Public domain, via Wikimedia Commons

Într-o zi, l-a vizitat pe mentorul său. Bătrânul a văzut că pare nefericit și l-a întrebat ce îl neliniștește.

Tânărul a oftat și și-a revărsat inima: „Am urmat cu precizie instrucțiunile tale în toți acești ani. Indiferent la ce lucrez, tac și mă concentrez asupra muncii mele. Știu că am făcut o treabă bună la fabrică și am învățat toate abilitățile care pot fi învățate acolo. Ceea ce nu înțeleg este de ce băieții care nu au experiența sau capacitățile mele au fost promovați cu toții, în timp ce eu încă câștig la fel de puțin ca înainte, când eram ucenicul tău.

Bătrânul a întrebat: „Ești sigur că ai devenit indispensabil fabricii?”

Tânărul dădu din cap: „Da”.

Bătrânul a stat puțin pe gânduri. După un timp, s-a întors spre tânăr: „Trebuie să soliciți o zi liberă, folosind orice motiv dorești. Este timpul să iei o pauză. „

Tânărul a fost surprins de acest sfat, dar cu cât se gândea mai mult la el, cu atât avea mai mult sens. I-a mulțumit profesorului său și a plecat repede pentru a face o cerere de concediu.

Când s-a întors la muncă după ziua liberă, managerul l-a chemat în birou pentru a-i spune că lucrurile nu au mers bine la fabrică în timp ce el nu mai era acolo. Oamenii s-au confruntat cu multe probleme care, în mod normal, ar fi fost rezolvate de el și nu aveau idee cum să le rezolve. Realizându-i importanța, managerul a decis să-l promoveze în funcția de tehnician superior, să-i mulțumească și să-l încurajeze să continue treaba bună pe care o făcea.

Tânărul a fost recunoscător pentru înțelepciunea mentorului său. Sigur, credea el, acesta era secretul succesului!

Din acel moment, ori de câte ori tânărul simțea că merită mai mult decât primea, își lua o zi liberă. Când se intorcea a doua zi, situația se îmbunătățea spre satisfacția lui.

Acest tipar a continuat luni de zile. Într-o zi, tânărul a constatat că nu mai era primit în fabrică. Spre șocul său, a aflat de încetarea angajării sale. Nu-i venea să creadă. Neștiind ce altceva să facă, s-a întors să-și vadă mentorul, pentru a încerca să-și dea seama cum de au mers lucrurile atât de prost.

„De ce mi-am pierdut slujba?” întrebă el cu mândria rănită. „Oare nu am făcut totul exact așa așa cum m-ai instruit?”

„De fapt, nu ai făcut, pentru că ai auzit doar jumătate din lecție”, clătină bătrânul din cap. „Ai înțeles imediat că nimeni nu acordă atenție unui bec care este întotdeauna aprins. Abia când se stinge, oamenii observă brusc și își dau seama că au considerat că e normal ca becul să fie acolo și să funcționeze mereu. Erai atât de nerăbdător să aplici această înțelegere încât ai plecat înainte de a auzi a doua jumătate a sfatului meu.”

„A doua jumătate?” Tânărul a început să creadă că poate a făcut o mare greșeală. „Care a fost a doua jumătate?”

Mentorul lui a vorbit încet pentru a-și sublinia punctul de vedere: „A doua jumătate, mai importantă decât prima, este realizarea faptului că, dacă un bec se stinge frecvent, atunci mai devreme sau mai târziu va fi înlocuit cu unul mai fiabil. Cine vrea un bec pe care nimeni să nu poată conta pentru a oferi lumină?”

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Psihoterapie Timişoara