Autocunoaştere,  Psihodiagnostic,  Psihoterapii

Ce este anxietatea generalizată?

Aşa cum spune şi denumirea tulburării, anxietatea generalizată presupune ca în general, adică în marea majoritate a timpului, să simţim anxietate, în detrimentul stărilor precum calm, linişte sau pace sufletească.

Anxietatea porneşte dintr-o stare firească, starea de nelinişte. Este firesc ca în anumite momente să simţim nelinişte. Neliniştea face parte din natura umană şi în mod cert ne-a ajutat în supravieţuirea speciei noastre. Atunci însă când această nelinişte începe să apară tot mai des şi ne este tot mai greu să o legăm de ceva concret, putem vorbi despre anxietate.

Când anxietatea creşte brusc la cote maxime, se instaurează ceea ce se numeşte atac de panică. Dacă anxietatea este prezentă în mare parte din timpul zilei şi ne reţine din a ne trăi viaţa aşa cum am dori, atunci putem vorbi despre anxietate generalizată.

Desigur, diagnosticul de anxietate, generalizată sau nu, se pune de către un profesionist şi nu este indicat să ne autodiagnosticăm. De asemenea, căutarea de informaţii pe internet despre anxietate, în loc să ne fie de folos, adesea nu face alt ceva decât să ne crească anxietatea!

De cele mai multe ori, anxietatea, mai ales dacă este generalizată, nu apare singură, ci vine însoţită de stări precum tristeţe, abuzul de substanţe, probleme organice (precum cele digestive), ş.a.m.d. Iată un motiv în plus pentru care nu trebuie să o ignorăm!

Tratarea anxietăţii

Atunci când vorbim despre tratament, de obicei oamenii urmează una dintre cele două căi: medicatie psihiatrică sau psihoterapie.

Din pacate, cei mai multi oameni se duc sau sunt trimişi doar la medicul psihiatru şi se limitează doar la luarea medicaţiei prescrise. Acest lucru nu este ceva bun, pentru că cauza anxietăţii nu este doar un dezechilibru chimic la nivelul creierului, ci şi modul nostru de a gândi, a simţi şi de a ne raporta la noi înşine şi la lume. Poate tocmai aceste aspecte au creat acel dezechilibru!

Aceste aspecte însă pot fi schimbate cu psihoterapie. Medicaţia poate ajuta puţin la domolirea stării pe care o experiementăm, însă nu ne poate ajuta în a întelege de ce gândim sau simţim într-un anumit fel. Cele mai des întâlnite sintagme pe care le-am întâlnit la cei care iau medicaţie pentru anxietate sunt moleşeală şi simţirea ca o legumă.

Anesteziându-ne, neajungând la cauza psihologică a anxietăţii şi nerezolvând-o, şansele ca aceasta să revină sunt destul de mari. Am întâlnit adesea oameni la cabinet care, deşi au luat o lungă perioadă de timp medicaţia, tot nu au scăpat de anxietate. Sau au scăpat de ea doar până luau medicamentul. Odată medicaţia întreruptă, anxietatea lor a revenit în scurt timp.

Anxietatea este un profesor foarte perseverent şi va reveni până ce vom învăţa lecţia pe care a venit să ne-o predea!

Iată de ce este important ca, indiferent dacă luăm medicaţie sau nu, să abordăm stările noastre sufleteşti şi din perspectivă psihoterapeutică. Psihoterapia fiind de un real ajutor în obţinerea unei schimbări stabile şi de lungă durată.

Dacă sunteţi în Timişoara, vă aştept la cabinet să explorăm împreună cauza anxietăţii dvs. şi să găsim soluţii pentru a o înţelege şi depăşi. Dacă nu sunteţi din Timişoara, dar aţi dori să lucrăm împreună, există posibilitatea terapiei online, prin internet. Dacă doriţi, vă puteţi face o programare aici.

Vă aştept cu drag!
Psihoterapeut Iosif Szenasi

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!