Psihoterapii
Articole psihologice care abordează subiectul psihoterapiilor - a diverselor abordări psihoterapeutice.
-
Analiza existențială și logoterapia
Analiza existențială reprezintă un curent semnificativ în psihoterapie și filozofie, care explorează în profunzime condiția umană, libertatea și responsabilitatea individului.
-
Tipuri de scenariu de viață în analiza tranzacțională
Scenariile de viață joacă un rol crucial în determinarea modului în care oamenii percep și reacționează la lumea din jurul lor.
-
Ce este și cum identificăm scenariul de viață din Analiza Tranzacțională?
Scenariul de viață este un model subconștient, format în copilărie, care influențează modul în care o persoană percepe lumea și reacționează la diferite situații.
-
Tulburarea Bipolară: Simptome, Cauze și Tratament
Tulburarea bipolară este o afecțiune complexă care necesită o abordare holistică pentru gestionarea eficientă a simptomelor.
-
10 Strategii Eficiente pentru Gestionarea Anxietății: Ghid Complet pentru Un Stil de Viață Sănătos
Anxietatea este una dintre cele mai comune probleme de sănătate mentală din lume, afectând milioane de oameni de toate vârstele. Cu toate acestea, gestionarea anxietății nu trebuie să fie o luptă zilnică. În acest articol, vom explora zece strategii eficiente care te pot ajuta să reduci simptomele anxietății și să îți îmbunătățești calitatea vieții. Descoperă cum să îți construiești un stil de viață sănătos și echilibrat, care să îți susțină sănătatea mentală și emoțională. 1. Înțelege-ți Anxietatea Primul pas în gestionarea anxietății este să o înțelegi. Anxietatea este o reacție normală la stres și poate fi benefică în situații de pericol. Cu toate acestea, atunci când anxietatea devine cronică și…
-
Cum poate ajunge cineva psihoterapeut?
Scriu acest articol în special pentru cei care doresc să devină psihoterapeuți și nu știu ce trebuie făcut pentru asta. Din păcate informațiile în acest sens uneori nu sunt ușor de găsit – nu are nimeni obligația de a ni le oferi -, așa că sper ca acest articol să vă fie de folos și cât mai lămuritor. Așadar, pentru a ajunge psihoterapeut trebuie ca să parcurgem următorii pași: Lista de documente necesare pentru depunerea dosarului la Colegiul Psihologilor se găsește aici: https://copsi.ro/index.php/depunere-dosare Așadar, după cum puteți vedea, procesul este unul îndelungat, care ia destul de mult timp, bani și energie. Dacă dorim însă să devenim psihoterapeuți cu acte în…
-
Trebuie să fii nebun ca să faci psihoterapie?
Pe scurt, nu, nu trebuie să fii nebun ca să faci terapie! Oamenii care apelează la psihoterapie sunt persoane cât se poate de normale, ca mine și ca tine, adesea cu capacități intelectuale peste media pe țară. Am scris mai demult un articol pe acest subiect, despre cine sunt cei care apelează la psihoterapie. Citind acel articol putem înțelege că la terapie apelează o gamă foarte vastă de persoane, de la persoane având o patologie psihiatrică până la persoane care nu au nici urmă de vreo patologie psihiatrică. Ca să fiu și mai bine înțeles, la psihoterapie apelăm inclusiv noi, psihoterapeuții sau psihiatrii! Psiho terapie sau consiliere? Nu îmi place cum…
-
De ce mi se întâmplă numai rele? De ce?! Dacă voi afla, mă voi face bine! Sau nu?
Se întâmplă în viața omului să vină un timp în care se adună „De ce?”-urile. „De ce mi se întâmplă așa ceva?”, „De ce tocmai acum?”, „De ce tocmai mie?” și așa mai departe. Probabil că fiecare dintre nou am trecut prin asemenea momente. Atunci când se adună prea multe și nu mai suportăm, apelăm la exterior pentru a găsi un răspuns la „De ce?”-urile noastre. Nici o problemă nu poate fi rezolvată la același nivel de cunoștințe la care a fost creată. Albert Einstein Ne apucăm să cumpărăm cărți de autocunoaștere și dezvoltare personală, participăm la cursuri și seminarii, facem chiar și psihoterapie dacă este nevoie! Orice! Poate-poate, cineva ne va spune „de…
-
Anxietatea de moarte (tanatofobia) – Ce este și cum o tratăm?
Anxietatea de moarte este unul dintre subiectele des întâlnite în psihoterapie. Atunci când apare, oamenii, desigur, se sperie. Se sperie nu doar de gândul despre moarte care le vine, ci și de faptul că le-a venit gândul acesta, care până în acel moment nu era atât de prezent. Sigur că fiecare dintre noi știm că vom muri la un moment dat, dar împingem acest gând undeva cât mai departe de conștient și ne trăim viața fără focus pe acest aspect. Teama de moarte este firească! Fiecare ființă cu rațiune își dorește ca să supraviețuiască și fuge de ceea ce are impresia că îi pune viața în pericol. Era la un…
-
Caracteristicile obiectivului psihoterapeutic
Cei mai mulți psihoterapeuți lucrează cu obiective. Acest lucru înseamnă că în cadrul primei/primelor ședințe psihoterapeutul va invita clientul ca să formuleze obiectivul psihoterapeutic. Obiectivul psihoterapeutic este foarte important pentru a ne asigura că ceea ce facem împreună este eficient. Iată care sunt caracteristicile unui obiectiv psihoterapeutic bine stabilit. Obiectivul explicit, stabilit de comun acord Specific Ce vreau să obțin de la psihoterapie? În general obiectivul poate fi de schimbare sau de explorare. Obiectivul trebuie formulat pozitiv. Spre exemplu, dacă sunt anxios, un obiectiv ar putea fi să pot fi din nou liniștit. Sau, dacă simt că ceva nu este OK în vița mea dar nu îmi este prea clar…