Autocunoaştere

Articole despre procesul de autocunoaștere care duce la dezvoltarea noastră personală.

  • Autocunoaştere

    Ce înseamnă să trăiești în „aici și acum”?

    Probabil că ați auzit și voi acest îndemn: Trăiește în aici și acum! Dar, ce înseamnă acest lucru? Ce înseamnă să trăiești aici și acum? Ei bine, se întâmplă uneori ca mintea noastră să fugă din prezent în trecut sau în viitor. Dacă avem o dificultate serioasă cu care ne confruntăm, să spunem.. o problemă medicală care ne îngrijorează, este foarte posibil să ne fie greu să rămânem cu mintea în prezent. Putem avea gânduri de genul: „Ce bine a fost în trecut, când eram sănătos!”. Sau: ”Ce păcat că am această dificultate (ex. boală). Probabil că se va agrava și voi suferi mult. Poate chiar mă va omorî această…

  • Autocunoaştere

    Triunghiul dramatic – Persecutorul, Salvatorul și Victima

    Unele interacțiuni umane sunt foarte frumoase și ne simțim bine pe măsură ce le avem iar, după ce le încheiem, rămânem cu o senzație plăcută. Alte interacțiuni însă pot fi etichetate ca fiind drame. Nu ne simțim bine nici pe măsură ce interacționăm cu cineva și nici după ce interacțiunea s-a încheiat nu ne simțim bine. Din contră, după încheierea interacțiunii, rămânem cu o senzație neplăcută amândoi. Dacă ne uităm cu atenție la interacțiunile noastre neplăcute, s-ar putea să constatăm că ne-am învârtit într-un cerc alcătuit din trei roluri: Persecutor, Salvator și Victimă. Ba ne asumam unul din roluri, ba celălalt. Să luăm un exemplu concret.. Situația concretă, obiectivă: „A”…

  • Autocunoaştere

    Ce înseamnă să fii părinte?

    Ce înseamnă să fii tată?Să participi la cinci minute de activitate sexuală a cărei urmare este un copil?Să fii trecut pe certificatul de naștere al unui copil? A fi tată înseamnă toate acestea, dar mult mai mult decât acestea! Rolul de tată și de mamă sunt pe viață și presupun prezența fizică și emoțională în viața copilului. Un tată adevărat este acolo la bine și la greu pentru copilul său. Îl susține și îl încurajează pe calea cea bună și îl dojenește blând când se abate de la cale. Un tată adevărat este el însuși un model pentru copil. Este el însuși ceea ce cere de la copil să fie.…

  • Autocunoaştere

    Faci tu oare bine că ți-ai aprins mânia?

    În mod cert, mânia are rolul ei, are sensul ei. Mânia este o emoție pe care fiecare dintre noi o experimentăm uneori. Este important însă să învățăm cum să o stăpânim. Este firesc să ne mâniem în anumite condiții. De exemplu, atunci când ne sunt încălcate anumite limite. Este necesar însă să învățăm ca să nu ne aprindem prea ușor, iar atunci când ne aprindem, să nu ne aprindem prea tare, să nu se stârnească un foc de nestăpânit. „Oricine se poate mânia, e simplu. Dar să te mânii pe persoana potrivită, în măsură potrivită și în modul potrivit, asta nu e simplu!” Aristotel Unul dintre lucrurile care ne pot…

  • Autocunoaştere,  Workshop-uri şi seminarii de dezvoltare personală

    Psihoterapie de grup online

    Dragi prieteni,Pentru că mai multe persoane m-au întrebat când voi organiza un nou grup de psihoterapie, iată că m-am decis ca să organizez un nou grup de psihoterapie online la care vă invit ca să participați! Obiectivul general acestui grup este îmbunătățirea nivelului de autocunoaștere al fiecărui participant, lucru ce va duce la o mai bună dezvoltare personală. De asemenea, cu fiecare participant în parte vom stabili un obiectiv de schimbare pe care vom lucra pe parcursul ședințelor. Iată câteva exemple de posibile obiective: îmbunătățirea comunicării cu ceilalți și a comunicării noastre cu noi înșine, creșterea încrederii în propria persoană, înțelegerea propriei persoane, reducerea anxietății, etc. Poate participa la grup…