• O strategie pentru a-i sprijini și asculta pe ceilalți

  Ca ofițer de poliție, Jeremy Brewer interacționează zilnic cu persoane care se confruntă cu traume și pierderi. Oferindu-ne o incursiune în acest foarte puțin discutat aspect al meseriei lui, Brewer împărtășește informații folositoare despre motivele pentru care respectarea spațiului personal este de multe ori mai importantă decât încercarea de a remedia o situație de nereparat și explică modul în care putem folosi această abordare pentru a sprijini pe cineva atunci când are cea mai mare nevoie. Vă invit să vizionați materialul de mai jos. În mod cert sfaturile date sunt ceva ce putem învăța și pune în practică cu toții.

 • Ce se întâmplă la prima ședință de psihoterapie?

  În cadrul acestei discuții, care este un extras din emisiunea „Jurnal de psiholog”, împreună cu realizatoarea Dolores Dogea încercăm să răspundem la întrebări pe care cei care doresc să apeleze la psihoterapie și le pun adesea: Care este durata unei ședințe de psihoterapie?, La ce ne putem aștepta de la prima ședință?, Care este obiectivul terapeutic?, ș.a.m.d.

 • Cum funcționează studiile de infectare voluntară cu COVID-19

  În aprilie 2020, epidemiologul în curs de pregătire Sophie Rose s-a oferit voluntar să fie infectată cu virusul care cauzează COVID-19. În calitate de adult tânăr și sănătos, ea se oferă să participe într-un studiu de infectare voluntară, un studiu în care participanții sunt expuși intenționat la SARS-CoV-2 pentru a testa vaccinurile și pentru a colecta informații importante. Explicând modul în care studiile de infectare voluntară ar putea accelera dezvoltarea de vaccinuri eficiente, Rose ne împărtășește faptul că, să se ofere voluntar, a fost decizia corectă pentru ea. Sursa: Ted.com (vezi aici)Traducere realizată de Daniela Andronache și revizuită de Iosif Szenasi.

 • Cum experimentează familia suicidul unuia dintre membri ei

  În acest discurs dureros și captivant, Jessica Barrett dezvăluie coșmarul trăit împreună cu familia ei după ce fratele ei s-a sinucis. Ea imploră pe oricine se gândește la sinucidere să își aducă aminte că este important pentru cineva și că trebuie să ceară ajutor. Notă: Acest discurs conține referințe despre sinucidere. Unele persoane pot fi afectate emoțional de anumite elemente din acest discurs.

 • De ce tac femeile după o agresiune sexuală?

  Femeile care sunt agresate sexual rareori povestesc despre experiențele lor. Din păcate am întâlnit la cabinet destul de multe cazuri de femei abuzate sexual pentru care am fost prima persoană căreia au avut curajul să se destăinuie. De ce se întâmplă acest lucru? „Pentru că se tem că nu vor fi crezute”, spune Inés Hercovich. „Pentru că atunci când o femeie spune ce i s-a întâmplat, spune lucruri pe care nu ni le imaginăm, care ne deranjează, pe care nu ne așteptăm să le auzim, care ne uimesc”. În acest discurs emoționant, Inés povestește despre un viol pentru a ne oferi o idee mai clară despre cum sunt aceste situații…

 • Atacul de panică ce a declanșat o mișcare globală în sănătate

  Astăzi vă invit să vedeți un discurs al lui Matt Campion, care spune povestea propriei experiențe de sănătate mintală, care l-a inspirat să co-creeze campania #IAMWHOLE și să schimbe modul în care abordăm problema sănătății psihice în mass-media. Matt este fondator și director de creație la Spirit Media UK.

 • Brene Brown

  Prețul invulnerabilității: Brené Brown @TEDxKC

  În lumea noastră agitată, ne protejăm adesea blocând acele perioade din viața noastră care ne fac să ne simțim extrem de vulnerabili. Invulnerabilitatea însă are un preț: când vrem, cu bună știință sau fără să ne dăm seama, să nu simțim nimic față de ceea ce ne amenință, sacrificăm un instrument esențial pentru navigarea în timpuri nesigure – bucuria. În prezentarea ei, Dr. Brené Brown explorează cum și de ce frica și lipsurile colective pot avea consecințe extrem de periculoase asupra modului în care trăim, iubim, ne educăm copiii, lucrăm și ne implicăm în relații, și cum niște simple acțiuni pot reface scopul și menirea noastră. Vă doresc vizionare plăcută!

 • La rolul de soț poți renunța, însă nu și la cel de părinte

  Atunci când decidem să ne înfățișăm în fața ofițerului de stare civilă și al lui Dumnezeu pentru a ne declara public iubirea, nu ne gândim că într-o zi poate că vom vrea să renunțăm la acest angajament. Pornim la drum cu impresia că relația noastră va aduce fericirea mult dorită și, la scurtă vreme, apare și un copilaș. Cu timpul însă, este posibil ca iubirea să dispară și să decidem să punem punct relației de cuplu. Divorțul, mai ales în zilele noastre, se poate concretiza relativ ușor, chiar cu mult mai puțină bătaie de cap decât nunta, așa că purcedem la treabă. Atunci însă când avem copii, divorțul nu mai…

Psihoterapie Timişoara