Tipurile de divort – Etapele separarii dupa decizia despartirii (divortarii)
In articolul precedent am discutat despre etapele psihologice ale divortului si am vazut ca in procesul de despartire sunt diverse etape prin care trecem. Aceste etape sunt dureroase, insa inevitabile atunci cand suntem in procesul de despartire de cineva de care suntem atasati emotional.
Astazi vom discuta despre alte etape prin care trecem atunci cand ne hotaram sa ne despartim si vom vorbi despre tipurile de divort. Fiecare dintre aceste etape reprezinta un anumit tip de divort.
Cele 6 tipuri de divort
#1. Divortul emotional
Atunci cand o relatie incepe sa nu mai mearga, incetul cu incetul apare o distantare emotionala. Cand distantarea emotionala depaseste un anumit prag, putem vorbi despre o divortare emotionala. Cuplurile ajunse in acest stadiu relateaza ca, desi locuiesc impreuna, se simt ca si cum ar fi doar niste colegi de apartament. Este stadiul singuratatii in doi.
#2. Divortul legal
Aceasta etapa a divortului consta in despartirea oficiala, legala. Este o etapa care poate dura mai mult sau mai putin, in functie de ceea ce doresc cei doi. Daca unul doreste divortul, iar celalalt nu, atunci se merge in instanta. Daca ambii soti sunt de acord sa divorteze, atunci lucrurile sunt mult mai simple si rapide si pot fi rezolvate la un notar.
#3. Divortul economic
In aceasta etapa a despartirii se impart bunurile comune, se face partajarea. Si aceasta etapa poate dura mai mult sau mai putin, in functie de consensul care exista sau nu intre cei doi.
#4. Divortul co-parental
Daca cuplul care divorteaza are copii, in aceasta etapa se face deciderea drepturilor de custodie asupra copiilor. Si aceasta etapa poate fi influentata de dorinta celor doi cu privire la custodie.
Indiferent de decizia luata asupra custodiei, chiar daca cei doi nu mai sunt sot si sotie, si indiferent cine are sau nu custodia, cei doi vor ramane mereu tata si mama pentru copii! De acest rol nu se poate divorta!
Divortul ne elibereaza de rolul de sot, insa nu si de cel de parinte!
#5. Divortul comunitar
Este etapa in care lumea exterioara se adapteaza la divort, dar si cei doi cauta sa se adapteze la lumea exterioara care este in schimbare. Este posibil ca anumiti oameni care pana acum au fost prieteni comuni sa aleaga sa ramana prieteni doar cu unul dintre cei doi fosti soti sau chiar sa renunte la prietenia amandurora. Este posibil ca anumiti oameni sa aibe resentimente, anumite grupuri sociale sa se schimbe, etc.
#6. Divortul psihologic
In aceasta etapa cei doi fosti soti cauta sa se adapteze la noua viata de burlac si cauta sa obtina si sa dezvolte autonomia necesara acestei etape. Recomandarea mea de psihoterapeut este ca abia dupa incheierea acestei faze sa trecem la o urmatoare relatie. Mentionez acest aspect pentru ca se intampla destul de des sa alegem sa intram intr-o noua relatie mult prea devreme dupa incheierea precedentei relatii, si uneori chiar inainte de incheierea acesteia. Din experienta mea profesionala pot spune ca acest lucru tinde sa fie mai degraba rau decat bun pentru noua relatie.
Am prezentat aceste etape sistematizat si separat pentru o mai buna intelegere a lor, insa in viata reala etapele se pot suprapune si, problemele intampinate in unul dintre aceste etape pot influenta celelalte etape, iar acest lucru poate influenta procesul de recuperare dupa divort.
Divortul este unul dintre cele mai stresante momente din viata noastra si este important sa avem grija de noi insine in acest proces. Sa avem alaturi de noi pe cineva cu care sa putem vorbi despre lucrurile prin care trecem si ceea ce ne framanta poate face o mare diferenta. Daca nu aveti un prieten cu care sa va simtiti confortabil sa discutati ceea ce va apasa pe suflet, puteti oricand apela la un psihoterapeut.
De asemenea, este extrem de important si sa facem sport, sa ne relaxam si sa ne odihnim. Toate aceste activitati ne ajuta in sensul unei mai rapide recuperari dupa divort.