Psihodiagnostic,  Psihoterapii

Anxietatea de zi cu zi versus tulburarea anxioasa

Daca ar fi sa fac o statistica, cred ca peste 90% dintre clientii care vin la cabinet pentru psihoterapie aduc in discutie anumite simptome legate de anxietate. Anxietatea este prezenta in viata multor oameni si, din pacate, doar o parte dintre acestia apeleaza la psihoterapie si reusesc sa se elibereze de ea.

Anxietatea nu este neaparat ceva rau, insa daca depaseste un anumit prag, poate deveni periculoasa.

Haideti sa vedem o scurta comparatie intre anxietatea de zi cu zi, considerata a fi normala, si tulburarea anxioasa.

Edvard Munch - Anxiety
Edvard Munch – Anxietate

Anxietatea de zi cu zi se poate manifesta sub forma unor griji cu privire la plata facturilor, gasirea unui serviciu, despartirea de partenerul de viata sau alte evenimente similare. Este firesc ca anumite evenimente din viata noastra sa ne tulbure intr-o oarecare masura. Problema apare atunci cand aceasta masura este depasita.

Atunci cand grijile noastre sunt constante si fara a avea un subiect concret, iar acest lucru ne creeaza un stres continuu care interfereaza cu viata noastra personala si profesionala, ne putem gandi la o posibila tulburare anxioasa.

Iata un alt exemplu! Atunci cand suntem rusinati intr-o situatie inconfortabila sau ciudata, este firesc sa experimentam un oarecare nivel de anxietate. Atunci cand insa evitam contextele sociale pe de-a intregul, de teama de a fi judecati sau criticati sau umiliti, ne putem gandi la o posibila tulburare anxioasa.

Atunci cand urmeaza sa dam un examen sau sa sustinem o prezentare publica, este firesc sa experimentam o oarecare neliniste. Atunci cand insa facem un atac de panica, aparent din senin, si suntem preocupati de posibilitatea de a mai face unul, putem deja sa ne gandim la o tulburare anxioasa.

Iata inca un exemplu final. Daca dupa un eveniment traumatic recent simtim anxietate, tristete, ori ne este greu sa dormim linistiti, putem vorbi despre o anxietate fireasca. Este fireasca aceasta anxietate pentru ca vine ca raspuns la un eveniment recent din viata noastra. Daca insa aceasta stare nu trece in timp si, dupa cateva luni, inca avem cosmaruri sau flashback-uri, atunci ne putem gandi la o tulburare anxioasa (stres post-traumatic).

In concluzie..

Anxietatea este ceva firesc si este normal sa existe in viata noastra. Trebuie insa sa avem grija sa nu depaseasca un anumit prag. Daca observam ca dupa cateva saptamani sau luni anxietatea nu dispare, este indicat sa apelam la un specialist pentru o evaluare.

Psihoterapia poate fi de mare folos in axietate! Atunci cand mergem la terapie din timp, de cele mai multe ori anxietatea nu ajunge in stadiul in care sa fie necesara medicatia psihiatrica. Chiar si atunci cand medicatia psihiatrica este necesara, psihoterapia faciliteaza mult procesul de vindecare.

Asadar, fie ca vorbim despre anxietate generalizata, fobie sociala, fobii specifice, tulburare de panica ori obsesiv compulsiva, facand psihoterapie cat mai din timp sunt sanse foarte bune de vindecare.

Sper ca acest material sa va fi fost de folos in mai buna intelegere a diferentei dintre anxietatea fireasca si cea patologica si a cailor de urmat pentru a ne elibera de cea din urma.

Va doresc multa sanatate!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!