Dezvoltare spirituală
Articole abordând subiectul dezvoltării spirituale a omului.
-
Învățăminte psihologice din serialul „Sfântul Paisie – din Farasa spre cer”
Serialul grecesc Άγιος Παΐσιος, Από τα Φάρασα στον Ουρανό – „Sfântul Paisie – din Farasa spre cer” în varianta română, care prezintă viața Sfântului Paisie Aghioritul, este o creație cinematografică ce depășește granițele simplei biografii religioase. Este o lecție de viață, o radiografie a sufletului omenesc și o sursă bogată de reflecții psihologice și spirituale. Prin dramatizarea unei existențe marcate de suferință, dragoste, credință și jertfă, serialul oferă spectatorului o perspectivă profundă asupra unor teme fundamentale ale psihologiei umane. De la Farasa la cer: O incursiune psihologică în sufletul unui sfânt Serialul „Sfântul Paisie – din Farasa spre cer”, care urmărește viața Sfântului Paisie Aghioritul, nu este doar o biografie…
-
Viața începe la 40 de ani: până atunci, faci doar cercetare
În acest articol, vei descoperi de ce vârsta de 40 de ani nu este un sfârșit, ci începutul unei etape pline de putere, înțelepciune și autocunoaștere.
-
Despre recunoașterea propriei greșeli – Yokoi Kenji Diaz
Despre recunoașterea greșelii. Extras din conferința lui Yokoi Kenji Diaz, „Cum să-ți domini temperamentul”.
-
Conceptul de „Παρέα” (Parea) în Cultura Greacă: O Lume a Prieteniei și Comunității
„Παρέα” (parea) este un mod de a trăi care încurajează conexiunea umană, bucuria împărtășită și comunitatea.
-
Viața nu se adaptează la noi – este treaba noastră să ne adaptăm la viață
Una dintre dificultățile cu care mă lupt este, paradoxal, acceptarea a ceea ce este. Uneori aș vrea ca viața să fie altfel, ca oamenii să fie altfel, să trăim într-o lume mai bună. Dar.. este ceea ce este! Încerc să nu uit că o parte a frumuseții vieții este tocmai diversitatea. Fiecare copac, frunză, animal, fulg de zăpadă, totul e diferit. Avem câteva lucruri în comun, dar diferențele și diversitatea sunt cele care ne fac viața mai bogată. Este important ca să decidem să trăim într-o stare de liniște interioară, indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru. Este important ca să găsim frumusețea, să găsim ceva pentru care să…
-
O stare de război servește doar ca o scuză pentru tirania internă
Aleksandr Soljenițîn spunea că „O stare de război servește doar ca o scuză pentru tirania internă.” „Amintiţi-vă că acţiunile făcute din iubire sunt acţiuni ale păcii.”, spunea Maica Tereza. Există o poveste legată de Maica Tereza. Se spune că ar fi fost invitată la o manifestație anti război la care a răspuns: „Mulțumesc, dar nu. Dacă vreodată organizați o manifestație pro pace, chemați-mă și vin“. Vedem războiul din afara noastră și ne îngrozește. Îl condamnăm! Și, pe bună dreptate! Dar.. războiul este generalizat de multă vreme, atât în exteriorul nostru cât și în interiorul nostru. De fapt, războiul din interiorul nostru este cel care duce la războiul din afara noastră! Soluția…
-
Psihoterapia ortodoxă
Iosif Szenasi este psiholog psihoterapeut ortodox, cu formare în terapia individuală, de cuplu și de familie.
-
„Testul Celor Trei” al lui Socrate
Într-o zi, un cunoscut al marelui filosof Socrate a alergat spre el agitat şi i-a spus: „Socrate, ştii ce-am auzit despre unul dintre studenţii tăi?” – „Stai puțin!”, a replicat Socrate. „Înainte să-mi spui ce ai de spus, aş vrea să treci printr-un mic test. Se numeşte Testul celor Trei.” – „Testul celor Trei?” – „Exact!”, a continuat Socrate. „Înainte să-mi spui ceva despre studentul meu, hai să stăm puţin şi să testăm ce ai de gând să spui. Primul test este Adevărul. Eşti absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?” – „Nu.”, a răspunsul omul, „de fapt de-abia am auzit despre acest lucru”. – „Bine.”, a…
-
Răspunde-mi la întrebări și mă voi face bine! Sau nu?
Mi se întâmplă extrem de des ca la cabinet ca să vină cineva, să îmi povestească o anumită situație prin care trece, iar mai apoi să mă întrebe: „De ce mi se întâmplă tocmai mie acest lucru?”, „De ce sufăr atât?”, „Ce să fac?”, „Cum să scap din acest necaz?” Întrebările de acest gen sunt cele mai des întâlnite într-un cabinet de psihoterapie. Acestea sunt întrebările la care oamenii nu găsesc un răspus ușor. Se macină, se străduiesc, se neliniştesc însă nu găsesc singuri un răspuns care să le uşureze suferinţa. Acela este momentul în care vin la mine ca la un specialist, în speranţa că le voi oferi eu…
-
Talibanismul feisbucian: ortodoxie și veganism
În ultimele zile am observat un curent tot mai puternic de „talibanism” feisbucian. Cei mai vocali mi s-au părut talibanii ortodocși și talibanii vegani. Talibanii ortodocși susțin sus și tare că doar ei se vor mântuii. Toți ceilalți sunt niște eretici, niște anatema, care vor arde în iad. De ce afirm că acești oameni au un comportament „taliban”? Pentru că ei consideră că doar ei au dreptate. Ei le știu pe toate și nu se pot înșela. Ei cred că doar ei vor fi mântuiți pentru simplul fapt că sunt ortodocși „practicanți” (ori ești, ori nu ești, nu există practicant sau.. latent), dar omit un aspect extrem de important: conform ortodoxiei, mântuirea nu este pe…